Συνέντευξη Alexi Michael

Ο Alexi Michael είναι ένας καλλιτέχνης που δικαίως θεωρείται οτι θα πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο μας τα επόμενα χρόνια. Ιδιοκτήτης του Silver Arrow barbershop στο Τορόντο του Καναδά και εμπνευστης της πλατφόμας learn to cut, βρεθηκε στην Ελλάδα για λίγες μέρες και δικαίωσε τη φήμη του. Διαβάστε παρακάτω τη συζήτηση μαζί του:

Πως σου φαίνεται η εμπειρία στη χώρα μας; Επαγγελματικά αλλά και σαν επισκέπτης.

Θα ξεκινήσω με το κομμάτι του επισκέπτη. Πρώτον είμαι ενθουσιασμένος με το φαγητό και τους Έλληνες. Ζώντας στο Μόντρεαλ έτρωγα Ελληνικό φαγητό και γνωρίζω Ελληνες εκεί καθώς οι κουλτούρες μας είναι πολύ κοντα. Όταν ήρθα όμως σ’ αυτή τη χώρα έζησα από κοντά την κουλτούρα και κάθε άνθρωπος που γνώρισα με έκανε να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου.Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί σε καμία χώρα που έχω επισκευτεί. Στο επαγγελματικό κομμάτι έμεινα έκπληκτος γιατί δεν ήξερα για το ταλέντο που έχουν οι Έλληνες barbers. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς και με στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι δεν αξιολογούν σωστά τον εαυτό τους και πόσο χαμηλό είναι το εισόδημά τους. Είναι ανάγκη να σεβαστούν τον εαυτό τους και να μην εστιάζουν στην ποσότητα των πελατών αλλά στην ποιότητα. Εστιάζουν στο πόσους πελάτες θα κουρέψουν και όχι στο πώς θα μεγαλώσουν την επιχείρησή τους. Από τότε που ήρθα εδώ όμως βλέπω μια αλλαγή. Πολλοί ίσως δεν συμφωνούν μαζί μου, όμως πολλοί είναι ανοιχτόμυαλοι και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον.

Είδες πολλούς Έλληνες barbers όσο είσαι εδώ. Ποιά πιστεύεις οτι είναι τα προτερήματά τους αλλά και τι πιστεύεις οτι τους λείπει για να κάνουν μια σπουδαία καριέρα;

Ίσως φταίει το ζεστό κλίμα της Ελλάδας αλλά παρατηρώ πως όλοι είναι πάρα πολύ καλοί στα κοντά μαλλιά. Θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε πιό μεγάλα μήκη, να είναι ανοιχτόμυαλοι γιατί πολλοί πελάτες τα θέλουν και δεν ξέρουν πως μπορούν να τα έχουν. Πρέπει να εκτεθούν σε διάφορετικά κουρέματα γιατί με την ποικιλία θα αναπτύξουν τις ικανότητές τους και θα εξελιχθούν.

Ποιά πιστεύεις οτι είναι τα προτερήματα του barbering σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης;

Για να είμαι ειλικρεινής δεν έχω ασχοληθεί με κάποια άλλη τέχνη, αλλά στη δική μας είναι έντονη η παρουσία της έκφρασης του εαυτού μας και του πελάτη. Έχουμε έναν καμβά, τα μαλλιά του, που πρέπει να τα ταιριάξουμε με το στύλ και την προσωπικότητά του και πέρνουμε έμπνευση από τους ανθρώπους που φοράνε τα μαλλιά.

Τι προσόντα θεωρείς οτι πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει; Πέρα από την τεχνική κατάρτιση.

Προσωπικά είμαι εσωστρεφής σαν άνθρωπος, θεωρώ μεγάλο προσόν όμως για κάποιον να είναι εξωστρεφής, επικοινωνιακός και να μπορεί να χτίζει σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αγοράζουν από αυτούς που συμπαθούν και όχι απαραίτητα από αυτούς που έχουν καλή υπηρεσία. Με καλή υπηρεσία κάποια στιγμη θα πετύχεις, αλλά αν είσαι επιπλέον συμπαθής η επιτυχία θα έρθει πιο γρήγορα.

Σε ποιο σημείο κατάλαβες ότι αυτό που κάνεις δεν είναι απλά μια δουλειά αλλά μπορείς να πάς μακρια;

Από την πρώτη στιγμή… Πάντα είχα πάθος για τα μαλλιά και με ενδιέφερε το στύλ και η μόδα και το ότι μπορούσα όλα αυτά να τα συνδυάζω με έκανε να πιστεύω ότι μπορούν να έρθουν εξαιρετικά πράγματα.

Ποιοί ήταν οι μέντορές σου μέχρι τώρα, κομμωτές και μη;

Υπάρχουν πολλοί που με επηρέασαν αλλά θα ήθελα να αναφέρω τον Josh Lamonaca που υπήρξε μεγάλη έμπνευση για εμένα. Παρακολούθησα τα σεμινάριά του στο Λονδίνο για μια εβδομάδα και με ενέπνευσε σαν καλλιτέχνης και σαν προσωπικότητα. Επίσης ο Dylan Porter που είναι ο μεγαλύτερος Καναδός κομμωτής. Έχει σταματήσει να κόβει μαλλιά τα τελευταία χρόνια αλλά με έχει επηρεάσει αφάνταστα. Ίσως πρέπει να αναφέρω και τον εαυτό μου γιατί έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και μάλλον εγώ είμαι η μεγαλύτερη έμπνευσή μου… (γέλια)

Μια συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την καριέρα του.

Πρώτα θα έλεγα να εξασκείται πολύ και μετά να βρεί ανθρώπους να θαυμάζει. Να βρεί σωστά πρότυπα, σωστούς μέντορες που θα τον καθοδηγήσουν και με κάθε ευκαιρία να προσπαθήσει να δουλέψει μαζί τους. Είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω όσο είμαι στην Ελλάδα, αλλά έχω δημιουργήσει ένα πρόγραμμα, το @learntocut στο οποίο μπορεί κανείς να πάρει πολλές γνώσεις τόσο μέσα από την κοινότητα αλλά ακόμα και από τηλεδιασκέψεις μαζί μου που μπορούν να του λύσουν πολλές απορίες.