Συνέντευξη Hugo LeBlanc

Ο Hugo LeBlanc ανήκει κι αυτός στη νέα γενιά των εκπαιδευτών παγκόσμιας κλάσης και έρχεται από το Μόντρεαλ του Καναδά. Είναι ιδιοκτήτης του Salonmaniac και έχει δημιουργήσει το δικό του εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε και στην Ελλάδα. Παρακάτω θα δείτε τι μας είπε:

Πως σου φαίνεται η εμπειρία στη χώρα μας; Επαγγελματικά αλλά και σαν επισκέπτης.

Αυτή η περιοδία ήταν μια υπέροχη εμπειρία σαν εκπαιδευτής αλλά και σαν επισκέπτης. Κάθε φορά που διδάσκω το βλέπω σαν ευκαιρία να μάθω κι εγώ και να γίνω καλύτερος σαν εκπαιδευτής. Αυτή η περιοδία πραγματικά φούντωσε το κίνητρό μου να σπρώξω την καριέρα μου σαν εκπαιδευτής στο επόμενο επίπεδο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχα την ευκαιρία να μιλήσω σε barbers και να μάθω για την Ελληνική βιομηχανία του barbering. Αυτό μου επέτρεψε να σχηματίσω μια πιο ακριβή αντίληψη για τη βιομηχανία του barbering γενικότερα.
Σαν επισκέπτης, έμεινα άναυδος από τον πλούσιο πολιτισμό, το φαγητο, την ιστορία και την καλοσύνη των Ελλήνων. Όλα αυτά με κάνουν πραγματικά να θέλω να επιστρέψω.

Είδες πολλούς Έλληνες barbers όσο είσαι εδώ. Ποιά πιστεύεις οτι είναι τα προτερήματά τους αλλά και τι πιστεύεις οτι τους λείπει για να κάνουν μια σπουδαία καριέρα;

Χάρηκα πολύ που είδα τη δίψα των Ελλήνων barbers να μάθουν και το πάθος τους για την τέχνη. Πιστεύω πως έχουν μια φυσική ικανότητα να συνδέονται με τους ανθρώπους και είναι πάρα πολύ εργατικοί.
Από την άλλη όμως, για να γίνεις καλλιτέχνης και να πας τις ικανότητές σου στο επόμενο επίπεδο χρειάζεσαι χρόνο. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς και να βελτιώσεις τις ικανότητές σου όταν κάνεις 20 με 30 κουρέματα τη μέρα. Είναι σημαντικό να κόψεις ταχύτητα και να μάθεις καινούριες δεξιότητες. Ανεβάζοντας τις τιμές σου, αυτό μπορείς να το καταφέρεις.

Ποιά πιστεύεις οτι είναι τα προτερήματα του barbering σε σχέση με άλλες μορφές τέχνης;

Είναι πολλά τα σημεία που το κάνουν να διαφέρει από κάθε άλλη μορφή τέχνης. Νομίζω πως είναι από τις σπάνιες μορφές τέχνης που ο καμβάς σου είναι στην κυριολεξία ένας άνθρωπος. Κι αυτός ο άνθρωπος θα φοράει την τέχνη σου μέχρι να ξαναμεγαλώσει. Αυτό έχει την ικανότητα να ενισχύσει άμεσα την αυτοπεποίθηση κάποιου και το πως αντιλαμβάνετεται τον εαυτό του. Οπότε πρέπει να συνδεθείς βαθιά με τον «καμβά» σου για να καταλάβεις τι χρειάζεται και τι επιθυμεί. Και αφού ο καθένας έχει διαφορετικό σχήμα κεφαλιού, υφή και πυκνότητα, πρέπει να προσαρμόσεις την απόφασή σου σε κάθε «καμβά».

Τι προσόντα θεωρείς οτι πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει; Πέρα από την τεχνική κατάρτιση.

Σαν barber δεν πρέπει μόνο να έχεις τεχνικές ικανότητες, αλλά πρέπει να ξέρεις να πουλάς και τον εαυτό σου. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις τον εαυτό σου ξεχωριστό και μοναδικό και έτσι μπορείς να φέρεις καινούριους ανθρώπους στην καρέκλα σου. Διαφημίζοντας την τέχνη σου μπορείς να μεγαλώσεις την καριέρα σου.

Σε ποιο σημείο κατάλαβες ότι αυτό που κάνεις δεν είναι απλά μια δουλειά αλλά μπορείς να πάς μακρια;

Κατάλαβα ότι είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά όταν ανακάλυψα τις δυνατότητες μάθησης που είχα και ότι δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Οι δυνατότητες μάθησης και οι ευκαιρίες καριέρας είναι απεριόριστες στη βιομηχανία του barbering. Απλά πρέπει να είσαι ανοιχτόμυαλος και να πιέζεις τον εαυτό σου κάθε μέρα. Τώρα έχω το δικό μου κατάστημα και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για να εκπαιδεύσω. Το να σκέφτομαι ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά στην καριέρα κάποιου με κάνει να παραμένω παθιασμένος.

Ποιοί ήταν οι μέντορές σου μέχρι τώρα, κομμωτές και μη;

Ο πρώτος μου μέντορας ήταν το YouTube. Έτσι έμαθα τα βασικά του fading. Για πολλά χρόνια βασίστηκα σε αυτή την πλατφόρμα για να μάθω να κάνω συγκεκριμένα κουρέματα. 5 χρόνια αργότερα, ανακάλυψα τις τεχνικές με το ψαλίδι με τον Josh Lamonaca. Ενθουσιάστηκα με αυτές και ήξερα ότι δεν μπορώ να τις μάθω από μόνος μου. Εκείνη την εποχή είχα μόλις κάνει εγχείρηση στο γόνατό μου και περπατούσα μόνο με πατερίτσες. Ακόμα κι έτσι όμως κατάφερα να ταξιδέψω στοΤoronto με το τραίνο και να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο του Josh. Αυτό ήταν το πρώτο μου σεμινάριο και με έκανε ακόμα πιό διψασμένο να μάθω για τις τεχνικές με το ψαλίδι. Έτσι μετά από μερικούς μήνες ταξίδεψα στην Αγγλία για να κάνω ένα workshop με τους Menspire. Μετά απ’ αυτό μετακόμισα στο Toronto για να εργαστώ στο Glassbox. Εκεί δούλεψα δίπλα στον Dylan Portner, τον Peter Gosling, τον Alexi Michael και πολλούς άλλους. Αυτή η ομάδα πραγματικά με βοήθησε να αναπτύξω τις δεξιότητές μου. Επίσης έκανα ένα σεμινάριο με τους Three Education που μου βελτίωσε την οπτική μου κατανόηση για τα μαλλιά. Τώρα συνεχίζω να εμπνέω τον εαυτό μου με το instagram.

Μια συμβουλή σε κάποιον που ξεκινάει τώρα την καριέρα του.

Νομίζω πως η θεμελιώδης συμβουλή που έχω για τους αρχάριους είναι να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Είναι πολύ πιό εύκολο να δουλέψεις σκληρά αν είσαι παθιασμένος για την τέχνη μας. Επίσης, να εστιάζετε σε μικρές νίκες! Πάρτε ένα σκαλοπάτι τη φορά και μην κοιτάτε ολόκληρη τη σκάλα. Η σκάλα μπορεί να μοιάζει τεράστια, όμως αν ανεβαίνεις ένα σκαλοπάτι τη φορά, μετά από λίγο θα συνειδητοποιήσεις ότι είσαι πιο ψηλά από ότι φανταζόσουν ότι θα πάς. Ποιός ξέρει που μπορεί να σε πάει αυτή η καριέρα;