Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται για εσένα αυτά που σκέφτεσαι εσύ για εσένα

Υπάρχει ένας όρος στην κοινωνική ψυχολογία που ονομάζεται «φαινόμενο του επίκεντρου» (spotlight effect) και αναφέρεται στην τάση μας να υπερεκτιμούμε πόσο σκέφτονται οι άλλοι για εμάς ή πόσο μας προσέχουν. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας ανησυχεί τόσο πολύ για τα δικά του προβλήματα/ζωή που σπάνια, έως ποτέ, αφιερώνει πολύ χρόνο σκεπτόμενος τα δικά μας.

Πόσες φορές έχετε συρρικνωθεί επειδή φοβάστε μήπως σας κρίνουν ή να σας επικρίνουν;

Μην αφήνετε άλλους να σταθούν εμπόδιο στην επιτυχία σας. Θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα αποφασίσουν ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι παντού και μπορεί να αισθάνονται επιρροή στην παρούσα στιγμή, αλλά δεν θα έχουν σημασία αρκετά σύντομα καθώς προχωράτε στο ταξίδι σας. Αυτή είναι η ζωή σου, οπότε σταμάτα να αφήνεις άλλους να το αποφασίζουν για σένα.

Πολλοί από εμάς τείνουμε να κινούμαστε με ασφάλεια επειδή φοβόμαστε ότι θα αποτύχουμε ή θα μας απορρίψουν. Λέμε στον εαυτό μας «δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «δεν είμαι αρκετά καλός» ή «υπάρχει πάρα πολύς ανταγωνισμός». Νομίζω ότι είναι σημάδι θάρρους και αυτοπεποίθησης να κάνεις κάτι που είναι τρομακτικό, αβέβαιο και δύσκολο. Έτσι, εάν η καρδιά σας είναι αποφασισμένη να κάνετε κάτι που πιστεύετε αληθινά, κάντε το. Εάν δεν λειτουργεί, τουλάχιστον προσπαθήσατε. Μην φοβάστε να πιάσετε χώρο. Βρείτε τη δύναμη να πιστέψετε πραγματικά ότι ανήκετε σε κάθε δωμάτιο που θα μπείτε. Αυτό που έχετε να πείτε είναι εξίσου σημαντικό με οποιονδήποτε άλλο σε αυτό το δωμάτιο. Το πιο σημαντικό, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αυτοπεποίθηση είναι μια δεξιότητα. Δεν γίνεται με άλματα. Μαθαίνεται σιγά σιγά με μικρά μικρά βήματα. Δεν είναι ντροπή να διεκδικείς για τον εαυτό σου. Κάντε συνειδητά τη δουλειά καθημερινά μέχρι να πιστέψετε πραγματικά ότι ανήκετε σε κάθε δωμάτιο στο οποίο μπείτε.

Κάντε το ίδιο για τον εαυτό σας όπως κάνετε και με τους άλλους – αναλογιστείτε τις καλύτερες πτυχές σας, χαρείτε τα δυνατά σας σημεία, κάντε τον εαυτό σας να γελάσει, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με πράγματα, γαλουχήστε τη δική σας ευτυχία. Το θετικό φως σας, βοηθά τους γύρω σας να νιώθουν ότι τους φροντίζουν. Απλώς θυμηθείτε να υπηρετείτε τον εαυτό σας που και που με τον ίδιο ανιδιοτελή τρόπο που υπηρετείτε τους άλλους. Για να δώσετε πραγματικά τον καλύτερο εαυτό σας στον κόσμο, πρέπει επίσης να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας ως τον καλύτερο εαυτό σας.