Στωικισμός

Έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση στη ζωή σας; Θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω σας, αλλά δεν είστε σίγουροι πως να ξεκινήσετε; Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής;

Ο στωικισμός μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνεις. Μην ανησυχείς, αυτό δεν είναι ένα είδος διαβίωσης που θα απαιτήσει να χτίσετε μια καλύβα στο δάσος ή να σας πει να καταργήσετε όλη την τεχνολογία για να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή. Στην πραγματικότητα, αυτά τα πράγματα είναι σχεδόν αδύνατα βλέποντας την παγκόσμια πραγματικότητα. Χρειάζεται κανείς τεχνολογία και ανέσεις για να ζήσει μια καλή ζωή σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε νέα ιδέα σχετικά με την προσπάθεια να γίνεις πιο μίνιμαλ θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτά τα δεδομένα.

Για να βάλω έναν πιο ρεαλιστικό ορισμό του στωικισμού, για μένα είναι να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα, να βάζουμε τις «ανάγκες» πάνω από το «θέλω» και να γίνονται πιο αποδεκτες. Είναι μια φιλοσοφία ζωής που στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τις αρνητικές πτυχές στη ζωή σας.

Πώς μπορεί κανείς να ακολουθήσει τον στωικισμό;
Δεν υπάρχει φόρμα για να συμπληρώσετε και να περιμένετε πρόσκληση. Μπορείς να ξυπνήσεις μια μέρα και να αποφασίσεις ότι θέλεις να γίνεις στωικός, ωστόσο η αλλαγή γίνεται όταν εμφυσήσεις την ιδέα και στη ζωή σου.

Το να είσαι στωικός απαιτεί να αναλογιστείς τον εαυτό σου για κάθε δράση σου, να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα πράγματα λιτά, να μείνεις μακριά από περιττό δράμα που θα σου στραγγίσει την ενέργειά σου και απλώς να ζήσεις μια minimal ζωή.

Αν πριν από μερικά χρόνια κάποιος μου έλεγε ψέματα ή αν είχα μια κακή μέρα στη δουλειά, ολόκληρη η μέρα μου έπειτα θα καταστρεφόταν. Θα αναζητούσα παρηγοριά απομονώνοντας τον εαυτό μου και θα δυσκολευόμουν να ξεκαθαρίσω τις σκέψεις μου. Τότε άκουσα τον πρώτο κανόνα του στωικισμού.

1. Ελέγξτε τις σκέψεις σας.
Είσαι ο δημιουργός των σκέψεών σου και είσαι επίσης ο καταστροφέας. Όσο περισσότερο παίρνετε τα πράγματα και τις απόψεις των άλλων για εσάς στα σοβαρά, τόσο περισσότερο η σκέψη σας θα απασχολείται από το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς και όχι από το τι θέλετε να σκέφτεστε για τον εαυτό σας. Πρέπει να ξέρετε ότι κάθε άτομο έχει μια διαφορετική ιστορία και μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, μην αφήσετε τις απόψεις του να κλονίσουν τον πυλώνα της δύναμής σας. Εστιάστε σε αυτό που έχετε τον έλεγχό σας!

Αυτή η νοοτροπία δεν προέκυψε σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα, αλλά σιγά σιγά ένιωθα την ψυχή μου να ηρεμεί. Άρχισα να γίνομαι πιο στοχαστικός άνθρωπος. Άρχισα επίσης να μιλάω λιγότερο, πράγμα που σήμαινε ότι σκέφτομαι περισσότερο και μιλούσα μόνο όταν το απαιτούσε η κατάσταση. Ο στωικισμός σας βοηθά να αλλάξετε τη νοοτροπία σας για να ανησυχείτε μόνο για πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε και στη συνέχεια να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτά

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κανείς είναι η επιθυμία να θέλει όσα περισσότερα πολυτελή πράγματα μπορεί να έχει. Τεράστιο σπίτι, μεγάλο αυτοκίνητο, ακριβά ρούχα, κλπ. Αλλά πριν κάνετε την επόμενη αγορά σας, σκεφτείτε αυτόν τον δεύτερο κανόνα του στωικισμού.

2. Ρωτήστε τον εαυτό σας, «Είναι απαραίτητο;»
Υπάρχουν δύο είδη πραγμάτων που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι, πράγματα που χρειάζονται και πράγματα που θέλουν. Η ανάγκη είναι πράγματα από τα οποία εξαρτάται η ζωή σας όπως – βασικά ρούχα, φορητοί υπολογιστές για δουλειά, ψυγείο για φαγητό, κρεβάτι για ύπνο – απλά πράγματα που σας βοηθούν να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη. Πράγματα που θέλει κανείς είναι πράξεις επιθυμίας — ένα επώνυμο ρούχο που θα φορέσεις με φόβο ότι θα καταστραφεί, ένα πιο ακριβό φορητό υπολογιστή, ένα μεγαλύτερο κρεβάτι ακόμα κι αν πρέπει να κοιμηθείς μόνος.

Το να τρέχεις πίσω από πράγματα που θέλεις είναι σαν να τρέχεις σε έναν αγώνα που δεν έχει γραμμή τερματισμού γιατί δεν υπάρχει τέλος σε πράγματα που μπορείς να έχεις. Μετά από μια εβδομάδα, θα υπάρχουν μεγαλύτεροι φορητοί υπολογιστές, μεγαλύτερα αυτοκίνητα, μεγαλύτερα κρεβάτια, μεγαλύτερα σπίτια, μεγαλύτερες επιθυμίες και η λίστα θα συνεχίζεται για πάντα. Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι αρχίζετε να ζείτε σαν μοναχός, οι πραγματικές επιθυμίες είναι καλές γιατί σας δίνουν περισσότερο κίνητρο να εργαστείτε σκληρά. Αυτή η αγορά από παρόρμηση παίρνει λάθος τροπή όταν αρχίζει να συμβαίνει συχνά και μετά γίνεται κάτι το φυσικό για εσάς.

Αυτό με οδηγεί στον τρίτο κανόνα που ακολουθώ στον στωικισμό

3. Μην υποφέρετε φανταστικά προβλήματα
Αυτό σημαίνει επίσης ότι αυτό που υπάρχει μέσα μας είναι πολύ πιο ισχυρό από οτιδήποτε έξω από εμάς.

«Μην χάνετε χρόνο διαφωνώντας για το τι πρέπει να είναι ένας καλός άνθρωπος. Γίνε ένας.”
-Μάρκος Αυρήλιος

Ανησυχείτε για την ερωτική σας ζωή, τη δουλειά, τα τραύματα του παρελθόντος, την ευημερία σας κ.λπ. Ξέρω ότι είναι αφάνταστα δύσκολο να ξεπεράσετε οποιοδήποτε τραύμα έχετε στη ζωή σας, το έχω ζήσει. Ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια που είχα τους ίδιους φόβους και προβλήματα στη ζωή μου, άρχισα να κουράζομαι. Το άγχος έγινε η φυσική μου κατάσταση. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν υπαγόρευε τώρα το μέλλον μου.

Για να επιστρέψω πιο δυνατός έπρεπε να συμφιλιωθώ με το γεγονός ότι αυτό που συνέβη ήταν λάθος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνεται πάντα.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσετε πόσο καλός είστε στον κόσμο, να πολεμήσετε τη μάχη σας και να γιορτάσετε τις νίκες σας. Αλλά θυμηθείτε και τον τέταρτο κανόνα του στωικισμού

4. Αντιμετωπίστε την επιτυχία και την αποτυχία σας το ίδιο
Και πάλι, αυτό δεν σημαίνει ότι ανοίγετε μια σαμπάνια όταν χάνετε (ή μήπως;) και κλαίτε όταν κερδίζετε κάτι. Το παν είναι να είσαι ταπεινός, αισιόδοξος και να αποδέχεσαι την πραγματικότητα. Μόλις έρθει η σκέψη «Αν θα είχε συμβεί αυτό» ή «Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά», θα δημιουργήσετε μια ψεύτικη πραγματικότητα για τον εαυτό σας και θα πληγωθείτε. Αντίθετα, μάθετε από την αποτυχία σας, παρατηρήστε τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά και προχωρήστε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δυνατό από ένα άτομο που μαθαίνει από τα λάθη του και δεν σταματά να κυνηγά τον στόχο του.

Αντίθετα, μόλις πετύχετε αυτό που στοχεύατε, μείνετε ταπεινοί. Μην αφήνετε αρνητικά συναισθήματα όπως η υπερηφάνεια να σας καταναλώνουν.

«Η επιθυμία είναι ένα συμβόλαιο που κάνεις με τον εαυτό σου για να είσαι δυστυχισμένος μέχρι να πάρεις αυτό που θέλεις».

Αναζητήστε δυσκολίες, δηλαδή προσπαθήστε να είστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας κάθε μέρα. Που μας φέρνει στον τελευταίο και αγαπημένο μου κανόνα τον στωικισμό

5. Αγαπήστε τη μοίρα σας. Η ευτυχία σας εξαρτάται από εσάς.
Μην βρίσκεστε στο πίσω κάθισμα της ζωής σας. Ορίζεις τη δύναμη. Φέρνεις τα θετικά. Κάνεις τις επιλογές που καθορίζουν ποιος θα είσαι τα επόμενα 5 χρόνια. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε όπως πρέπει, κάντε ένα σχέδιο και προχωρήστε μπροστά. Πιστέψτε ότι η επιτυχία είναι δικαιωματικά δική σας για να ανατρέψετε την κατάσταση.

Μην αφήνετε τα υλιστικά πράγματα και το περιβάλλον σας να καθορίζουν την ευτυχία σας. Καθίστε σε ένα άδειο δωμάτιο στη σιωπή, χωρίς μουσική, χωρίς να κάνετε τίποτα, απλώς διαλογιστείτε για 5 λεπτά και δείτε πόσο διαφορετικοί θα είστε μετά. Μόλις μάθεις να είσαι σε ειρήνη με τον εαυτό σου, από τη στιγμή που μπορείς να καθίσεις σιωπηλός μόνο με τις σκέψεις σου, τίποτα δεν μπορεί να σε καταρρίψει.